PARELHOENSTRAAT 33 - 9080 LOCHRISTI

Vestibulaire revalidatie – BBPV

Vestibulaire revalidatie

De vestibulaire kinesitherapie doet beroep op de drie grote sensoriële systemen die een rol spelen in het behoud van het evenwicht: het visueel systeem, de proprioceptie en het vestibulair systeem.

Wanneer één van deze drie systemen uitvalt of niet meer goed functioneert (bv. bij patiënten met evenwichtsstoornissen is dit meestal het vestibulum), moeten de twee andere systemen extra inspringen om de stabiliteit van het individu te handhaven.
Zo zal een patiënt die kampt met een uitval van een evenwichtsorgaan, meer aandacht moeten besteden aan de visuele informatie evenals aan de informatie die hij uit zijn gewrichten en spieren haalt (wanneer hij in beweging is).

Om ervoor te zorgen dat de hersenen die extra inspanning doen, moeten ze daartoe aangespoord worden. Iemand met evenwichtsstoornissen die geen oefeningen uitvoert en veel blijft zitten of liggen, zal nooit kunnen recupereren! Dus hoe meer men oefent, hoe beter. Regelmaat is hierbij belangrijker dan de duur.

Zo gaat het ook in zijn werk bij vestibulaire kinesitherapie: men gaat de 3 sensoriële systemen "uitdagen" om de centrale compensatie te optimaliseren. Dit doen men door de patiënt instabiel of wat duizelig te maken.
Men maakt hierbij gebruik van matten, balken en een trampoline om de proprioceptie te belasten. Om het visueel systeem uit te schakelen, plaatst men de patiënt soms in een donkere of duistere kamer. Door al stappend het hoofd van links naar rechts te draaien, of van boven naar beneden, wordt er gestoorde vestibulaire informatie aan de hersenen gegeven.

Het prikkelen van de hersenen door al deze technieken, stimuleert tot centrale aanpassing of compensatie. Eens deze compensatie mooi is voltooid, is het perifeer letsel "verwerkt" en ondervindt de patiënt er geen last meer van.

Na de behandeling, bestaande uit meerdere zittingen bij de kinesitherapeut (één à twee maal per week), wint de patiënt aan stabiliteit en zelfzekerheid, duizelt hij minder in zijn hoofd en wordt hij stilletjes aan zelfstandiger en mobieler.

BPPV

Behandeling van vertigo (draaiduizeligheid) en BPPV (benigne paroxysmal positional vertigo).

BPPV heeft als symptomen draaierigheid, duizeligheid en evenwichtstoornissen door plotse positieveranderingen (bv. plots opstaan, bukken, hoofd snel draaien…).
Deze symptomen zijn meestal van korte duur: ze duren slechts enkele seconden, .
De oorzaak is te vinden bij een probleem in het evenwichtsorgaan in het oor, met name gehoorkristallen die niet op de juiste plek zitten.

Door een grondig onderzoek wordt bepaald aan welke kant het probleem zit .
Door het uitvoeren van bepaalde manoevres worden de kristallen vervolgens terug op hun plaats gebracht.

Contacteer ons

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website